Formule witte bloedcellen

Gesegmenteerde neutrofielen (40-75%):
Neutrofielen hebben een fagocyterende eigenschap (fago, betekent opeten). Te laag: indien deze verminderd zijn lager dan 45 spreekt men van een agranulocytose.(een tekort aan neutrophielen). Te hoog: kan dit een teken zijn van een bacteriële infectie, een ontsteking en zelfs leukemie. Bij een verhoging moet men eventueel de staafkeringen tellen. (dit zijn nog jonge neutrofielen)

Lymfocyten (20-45%):
Lymfocyten worden gevormd in het lymfestelsel, vooral ter hoogte van de lymfeknopen. De cellen produceren anti-lichaampjes en neutraliseren schadelijke organisme of vernietigen deze, incl. virussen. Zij zorgen voor het immuunsysteem van ons lichaam. Te laag duidt meestal op een bacteriële infectie en gans uitzonderlijk op myeloide leucemie. Te hoog: mogelijke virale infectie, darminfecties, agranulocytose of lymfatische leucemie.

Monocyten <10%):
Monocyten zijn macrofagen. Zij eten letterlijk het vreemd of dood organisme op door insluiting. Te hoog komt voor bij griep, leukemie, tuberculosis of bij schimmel infecties.

Eosinofielen (<6%):
Te hoog: kan een gevolg zijn van een allergische reactie, vb. hooikoorts. Ook kan een parasitaire infectie, zoals wormen, malaria, etc. een verhoging veroorzaken.

Basofielen (<1%):
Te hoog bij diabetes en bij nefrose.