DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z

VAGINALE INFECTIES

Inleiding
Vaginaal ecosyteem
Labo
Schimmelinfectie
Bacteriële vaginose
Aerobe vaginitis
Vaginitis bij kinderen
Trichomonas
Herpes genitalis
Vreemd voorwerp in vagina
Atrofische vaginitis post menopauzaal
Cytolytische vaginose
Lichen Sclerosus

CANDIDA VAGINITIS     VULVOVAGINITIS
VAGINALE SCHIMMEL

Candidiasis is de meest voorkomende infectieuze oorzaak van vulvovaginitis van de vrouw tijdens haar vruchtbare periode. Na de menopauze is candida vaginitis veel zeldzamer maar moet op dezelfde manier behandeld worden. Meestal gaat het om candida albicans. Zeldzamer zijn Candida tropicalis (2%) en Candida glabrata (15%) alhoewel deze vormen tegenwoordig in frequentie toenemen en meer weerstandig aan behandeling zijn.

Sommige vrouwen hebben nooit candida vaginitis, anderen een zeldzame keer en een derde en toch grote groep steeds maar terugkerende schimmelinfecties. Er is nog altijd geen juiste verklaring hiervoor gevonden.

OORZAAK CANDIDA VAGINITIS

Waarschijnlijk onbelangrijk als oorzaak : spannende kledij, vormen van vaginale hygiëne zoals inlegkruisjes, tampons of sprays, <30 orale contraceptiva en dieetfactoren zoals veel suiker eten.

SYMPTOMEN CANDIDA VAGINITIS (candida = jeuk)

LABO CANDIDA VAGINITIS

Hoeveelheid Geen tot overvloedig
Aspect Vloeibaar tot dik: platte kaasachtig
Kleur Wit
pH < 4,5
KOH-test Negatief
Microscopisch Gram: hyphen en sporen

BEHANDELING CANDIDA VAGINITIS

OORZAAK EN BEHANDELING TERUGKERENDE CANDIDA INFECTIES

Sommige vrouwen hebben altijd maar opnieuw vaginale candida infecties. Vanaf 4 keer of meer per jaar spreekt men van herhaalde infecties. Dit komt veel voor en is zeer vervelend met soms een echte weerslag op seksueel gebeuren in een relatie. “Sorry, vanavond niet schat ………”

Oorzaak:

Er is nog steeds geen pasklaar antwoord op de oorzaak of de juiste methode om te voorkomen. Het loont in ieder geval de moeite een korte navraag te doen naar volgende mogelijke oorzaken :

Behandeling en voorkomen:

En als dit allemaal niet helpt?:

Blijf je ondanks het uitschakelen van zoveel mogelijk oorzaken en ondanks het correct uitvoeren van ieder behandeling toch terugkerende schimmelinfecties hebben dan kan profylactisch (= op voorhand) volgende behandelingen geven.

Dokter John

Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!disclaimer