VAGINALE INFECTIES
CANDIDA VAGINITIS VULVOVAGINITIS
VAGINALE SCHIMMEL
Candidiasis is de meest voorkomende infectieuze oorzaak van vulvovaginitis van de vrouw tijdens haar vruchtbare periode. Na de menopauze is candida vaginitis veel zeldzamer maar moet op dezelfde manier behandeld worden.
Meestal gaat het om candida albicans. Zeldzamer zijn Candida tropicalis (2%)
en Candida glabrata (15%) alhoewel deze vormen tegenwoordig in frequentie toenemen en meer weerstandig aan behandeling zijn.
Sommige vrouwen hebben nooit candida vaginitis, anderen een zeldzame keer en een derde en toch grote groep steeds maar terugkerende schimmelinfecties. Er is nog altijd geen juiste verklaring hiervoor gevonden.
OORZAAK CANDIDA VAGINITIS
- Heel dikwijls is er geen duidelijke oorzaak van candida vaginitis
- Erfelijke voorgeschiktheid
- Een veel voorkomende oorzaak is antibioticagebruik : vooral penicillinen, cefalosporinen, en tetracyclinen.
- orale anticonceptiepillen met meer dan 30 mg estradiol,
- overgewicht,
- Slecht geregelde diabetes
- stijgende seksuele activiteit, vooral orale seks
- zwangerschap
- Menstruatie
- Immuundeficiëntie (corticoïden, chemotherapie, aids)
Waarschijnlijk onbelangrijk als oorzaak : spannende kledij, vormen van vaginale hygiëne zoals inlegkruisjes, tampons of sprays, <30 orale contraceptiva en dieetfactoren zoals veel suiker eten.
SYMPTOMEN CANDIDA VAGINITIS (candida = jeuk)
- Vooral matige tot zeer erge jeuk is vrij kenmerkend voor candida vaginitis. Jeuk betekent echter ook dat de infectie reeds tot aan de vulva reikt (een vagina kan niet jeuken).
- Branderig gevoel of pijn ter hoogte van de vagina en de vulva, pijn bij coitus.
- Zwelling van vulva, roodheid van vulva en vaginaslijmvlies, soms met kleine fissuren tussen de schaamlippen.
- Bij onderzoek ziet men meestal een overdreven veel witte brokkelige fluor aan de wanden : het uitzicht van platte kaas. Dit is echter niet altijd het geval. Soms is de fluor ook vloeiend en gekleurd.
- De klachten verergeren in de week voor de menses.
- Vrij dikwijls gaat de partner dan ook klagen van jeuk op de penis met rode vlekjes + soms witte velletjes.
LABO CANDIDA VAGINITIS
- De diagnose stellen zonder microscopisch onderzoek is in 50% van de gevallen onjuist.
- Onderzoek witverlies:
Hoeveelheid |
Geen tot overvloedig |
Aspect |
Vloeibaar tot dik: platte kaasachtig |
Kleur |
Wit |
pH |
< 4,5 |
KOH-test |
Negatief |
Microscopisch |
Gram: hyphen en sporen
|
- Pas op: het vinden van candida bij een vrouw zonder symptomen vergt geen behandeling daar 10-20 %
van de vrouwen symptoomvrije dragers zijn.
- Ook menginfecties bestaan waar men naast candida ook clue cells / ettercellen en andere bacteriën kan vinden.
- Bij terugkerende candida infecties is een kweek nuttig om de candida te specifiëren.
BEHANDELING CANDIDA VAGINITIS
- De behandeling van candida vaginitis is eenvoudig met ofwel lokale imidazole derivaten (Gyno-Daktarin®, Gynomyk®, Canestene Gyn®) in vaginale ovules of crème 3 dagen. Hiermee is meer dan 80% genezen. De keuze van de vorm (ovules, crème of vaginale tabletten) heeft geen invloed op de doeltreffendheid
- Ofwel een korte kuur van orale medicatie ( Diflucan® 150 éénmalige dosis, Flucanoazole ® 150, Sporanox®). Even effectief als de lokale behandeling.
- Bij ernstige infecties kan Diflucan of Flucanazole herhaald worden na 72 uur of kan de lokale behandeling 7-14 dagen volgehouden worden.
- Nadelen van de orale therapie zijn de mogelijke interacties met andere geneesmiddelen, de hogere kostprijs en de kans op algemene bijwerkingen. De meeste vrouwen verkiezen echter een orale boven een intravaginale therapie.
- Orale therapie is gemakkelijker wat dan de therapietrouw ten goede komt en soms tot een betere en langdurige genezing leidt.
- Behandeling van de partner als hij geen klachten heeft is niet zinvol. Indien wel kan een lokale imidazole preparaat (Gyno-Daktarin®, Gynomyk®, Canestene Gyn®) voorgeschreven worden.
- Bij zwangerschap mag enkel een lokale therapie liefst imidazole (Gyno-Daktarin®) gegeven worden en dan zeker gedurende 1 week (niet meer en niet minder).
OORZAAK EN BEHANDELING TERUGKERENDE CANDIDA INFECTIES
Sommige vrouwen hebben altijd maar opnieuw vaginale candida infecties. Vanaf 4 keer of meer per jaar spreekt men van herhaalde infecties.
Dit komt veel voor en is zeer vervelend met soms een echte weerslag op seksueel gebeuren in een relatie. “Sorry, vanavond niet schat ………”
Oorzaak:
Er is nog steeds geen pasklaar antwoord op de oorzaak of de juiste methode om te voorkomen.
Het loont in ieder geval de moeite een korte navraag te doen naar volgende mogelijke oorzaken :
- Slechte therapietrouw van de vorige behandelingen (niet lang genoeg behandeld).
- Orale anticonceptiepillen met meer dan 30 mg estradiol,
- Overgewicht
- Stijgende seksuele activiteit (vooral orale seks: de mond is een belangrijk candida reservoir)
- Overdreven vaginale “hygiëne“
- Diabetes
- Immuunstoornissen (corticoïden, chemotherapie, aids)
- Een infectie met een andere vorm dan Candida albicans (Candida tropicalis en Candida glabrata) kan met een cultuur opgespoord worden en een aanpassing van de behandeling vergen.
Behandeling en voorkomen:
- Gebruik niet te veel zeep rond de schaamstreek. Dit verminderd enkel de natuurlijke weerstand van onze huid.
- Gebruik in ieder geval geen desinfecterende middelen zoals Isobethadine zeep, ook niet tijdens infecties.
- Respecteer het ecosysteem : vaginale douches met gelijk wat (ook Lactacyd) als routine hygiëne zijn uit den boze.
- Gebruik tijdens infecties geen tampons.
- Voorkom microtraumata van het vaginaslijmvlies tijdens het vrijen door te zorgen voor een goede bevochtiging van de vagina : langer voorspel of een glijmiddel.
- Minder snel antibiotica nemen voor banale aandoeningen. Bij iedere inname van antibiotica op uw hoede zijn voor candida vaginitis en onmiddellijk behandelen bij jeuk.
- Verander eens naar een lichtere (minder dan 30) pil.
- Vermageren bij overgewicht.
- Behandel in ieder geval ook de partner als hij klachten of symptomen heeft. Een orale behandeling van de asymptomatische (= zonder symptomen of klachten) partner kan het candida reservoir in zijn mond en op zijn penis uitschakelen. Routine gewijs behandelen van de man heeft echter geen zin
- De behandeling is dezelfde zoals bij eenmalige candida infectie maar langer : 10 tot 14 dagen in plaats van 7 dagen. Fluconazole 150 mg op dag 1, 3 en 6.
- Losse kledij, van voor naar achter reinigen, geen suiker eten (tenzij je diabeet bent), yoghurt eten.....: deze maatregelen zijn onpraktisch en helpen waarschijnlijk geen zier.
En als dit allemaal niet helpt?:
Blijf je ondanks het uitschakelen van zoveel mogelijk oorzaken en ondanks het correct uitvoeren van ieder behandeling toch terugkerende schimmelinfecties hebben dan kan profylactisch (= op voorhand) volgende behandelingen geven.
- Fluconazole (150mg tot 200mg) maandelijks of wekelijks gedurende 6 maand is het gemakkelijkste en het beste schema. Best gebeurd om de 2 maand een nieuw microscopisch onderzoek en kultuur om het resultaat na te gaan.
- Een nieuwer schema is - Fluconazole 3x200mg gedurende 1 week -> Fluconazole 200mg/ week gedurende 8 weken -> Fluconazole 200mg Om de 1’ dagen gedurende 4 maand -> Fluconazole 200mg/ maand gedurende 6 maand.
- Clotrimazole (Canestene®) 1 vaginale tablet van 500mg of Miconazole (Gyno-daktarin®) 1 vaginale tablet van 1200mg op dag 5 van de cyclus gedurende 6 maand. Dit kan opgedreven worden naar wekelijks.
- 90% van de vrouwen zullen gedurende die 6 maand klachtenvrij zijn waarvan de helft nog eens klachtenvrij gedurende de volgende 6 maand.
- Behandeling van andere vorm dan Candida albicans (Candida tropicalis en Candida glabrata). Fluconazole is hiervoor minder geschikt. Itroconazole (Sporanox®2 x 200mg ) is hier dan aangewezen of behandeling volgens de uitslag van de cultuur. Ook kan boorzuurtherapie hier soms de uitweg betekenen : boorzuur 600mg in gelatinecapsule 1/d gedurende 2 weken.
Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!
Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!