DOKTER JOHN
home
ALLES > A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X - Z


ZWANGERSCHAP ALGEMENE RAADGEVING

(11-05-2010)


WAT NIET TIJDENS ZWANGERSCHAP

VOORKOMEN VAN INFECTIES

Het grootse gevaar is via voedsel besmetting met bepaalde infecties op te lopen die schadelijk kunnen zijn voor de foetus.
Was steeds zorgvuldig je handen voor elke maaltijd !

CYTOMEGALIE

Goede handhygiëne is het belangrijkste. Regelmatig uw handen wassen en water en zeep. Ook goed en misschien gemakkelijker om dikwijls te gebruiken zijn hydro-alcoholische gels. Deze gels zijn verkrijgbaar in elke apotheek. Vooral seronegatieve vrouwen moeten strikte hygiënische maatregelen toepassen om het risico van een primaire infectie te beperken en naast handen wassen het vermijden van excreties van kinderen zoals bij uitwisseling van speeksel bij het zoenen en knuffelen, via besmetting van de handen en speelgoed of via de urine bij het verversen van de luier.

Zie volledig artikel Cytomegalie.

TOXOPLASMOSE

Congenitale toxoplasmose (= besmet tijdens de foetale periode) treft in België 2 per 1000 geboortes. Mentale achterstand, hersenafwijkingen, ernstige oogafwijkingen … of miskraam. De infectie is vooral gevaarlijk de laatste 3 maand van de zwangerschap. Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe kleiner de kans dat uw kind besmet wordt maar wel hoe groter de kans op ernstige gevolgen. Een doeltreffend vaccin bestaat nog altijd niet. Voorkomen van een besmetting tijdens de zwangerschap is dus de enigste oplossing.

Toxoplasmose is een parasiet die door katten en hun uitwerpselen, waarin de toxoplasmose cysten zitten, verspreid wordt. De kat maakt een putje in de moestuin, juist naast een lekkere wortel. Je eet die wortel op zonder veel te wassen en de besmetting is gebeurd. Of bij een ander dier dat gras of iets dergelijks opeet dat door die kat besmet vestigt die toxoplasmose parasiet zich in de spieren die wij dan “saignant” lekker opeten en zo geraken wij ook besmet.

In België gebeurt de besmetting met toxoplasmose vooral door het eten van rauw of lichtgebakken vlees waarin cysten van toxoplasmose aanwezig zijn.

De huidige generatie van zwangeren is meestal toxoplasmose negatief (= niet immuun) en moet dus opletten om besmet te worden.

De toxoplasmose parasiet komt dus voor in aarde, in de darmen van katten, en in het vlees van besmette koeien, varkens, schapen en geiten. Het is dus noodzakelijk het contact met deze besmettingsbronnen te vermijden.

Voeding:

Kattenbak :

Handen :

Bij tuinieren handschoenen dragen en bij contact met aarde de handen nadien zeer grondig wassen. De nagels kort houden en niet vergeten onder de nagels grondig te reinigen.

LISTERIOSIS

Is een door de bacterie Listeria Monocytogenes veroorzaakte aandoening, die doorgaans erg mild verloopt, te vergelijken met een griepachtig syndroom. De infectie kan bij de zwangere vrouw echter aanleiding geven tot miskraam, doodgeboorte en soms ernstige ziekte van de pasgeborene.

De besmettingsbron is meestal besmet voedsel.

De belangrijkste regel is om rauw en half rauw voedsel te vermijden.

GEWICHTSTOENAME TIJDENS ZWANGERSCHAP

WAT MOET JE WEL ETEN: VOEDINGSTIPS TIJDENS ZWANGERSCHAP

Eenmaal zwanger is wat je al of niet eet heel belangrijk. Voor mensen die normaal gezond en gevarieerd eten veranderd er zeer weinig. Voor mensen die anders vlug enkel een tussendoortje eten of zeer weinig aandacht aan hun voeding besteden is het moment gekomen om dit nu te veranderen. Sla ook geen maaltijden zoals het ontbijt meer over.
Gebruik echter uw gezond verstand : zwanger zijn is geen ziekte !!! Gezonde voeding is altijd belangrijk en niet alleen tijdens je zwangerschap.

Foliumzuur rijk dieet

Ijzerrijke voeding

Vegetariërs moeten aandacht besteden aan hun ijzeropname. Ijzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen wordt dan ijzer uit plantaardige producten

De voorzichtigheidsmaatregels wat betreft Toxoplasmose en Listeriose blijven geldig.

Calcium rijke voeding

Zuivelproducten CalciumFruit Calcium
Melk volle 120Sinaasappel 42
Melk halfvolle 123Abrikoos 90
Melk magere 125Appel 50
Chocolademelk 112Kiwi 30
Yoghurt volle 153Pruimen 45
Platte kaas volle 98Amandelen 250
Platte kaas magere 162Gedroogde vijgen200
Gouda 920Brood  
Emmenthaler 1197Wit brood 10
Gruyère 900Volkoren brood 22
Camembert 600Vis (veel meer dan vlees) 
Smeerkaas 422Vis gemiddeld 25
Andere bronnen  Sardienen 330
Groenten  Zalm 67
Groenten gemiddeld 20-30Maatje 78
Broccoli 76Zeebrasem 140
Groene kool 75  
Spinazie 125  
Waterkers 180  

ROKEN TIJDENS ZWANGERSCHAP

Rook niet !!: verhoogt de kans op miskraam, op doodgeboorte en later op wiegendood. Vooral laag geboortegewicht met hieruit voortvloeiende gezondheidsproblemen kunnen het gevolg zijn van roken. Passief roken is ook schadelijk. Maar verminderen van roken op gelijk welk moment van de zwangerschap heeft nog altijd een positief effect en is dus zeker aan te raden.

BEWEGEN TIJDENS ZWANGERSCHAP

Bewegen en sport zijn voor iedereen heel belangrijk. Ook voor zwangeren.

RUST TIJDENS ZWANGERSCHAP

Een goede nachtrust van 8 uur is echt geen luxe. Ook een middagdutje indien mogelijk is ten zeerste aan te bevelen. Belangrijk: doe het zelf ook rustig aan. Zenuwachtige en gestresseerde moeders hebben later zenuwachtige baby’s. Probeer te genieten van je zwangerschap en stress en problemen van u af te zetten.

SEKS TIJDENS ZWANGERSCHAP

Is onbeperkt toegelaten tot in de achtste maand. Bij complicaties zoals vroegtijdige opening of breken van de vliezen met vruchtwaterverlies verboden. Gebruik uw fantasie: bepaalde houdingen zijn op het einde van de zwangerschap vermoedelijk niet echt meer leuk.

WERK TIJDENS ZWANGERSCHAP

Bepaalde arbeidsomstandigheden zoals langdurig rechtstaan, ploegendienst, nachtwerk en fysisch zwaar werk kunnen het risico verhogen op een minder goed verloop en minder gunstige uitkomst van de zwangerschap en zijn dus te vermijden.

VACCINATIE TIJDENS ZWANGERSCHAP

Rond zwangerschap en vaccinatie bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden, zowel bij de zorgverleners (dokters, gynaecologen, verloskundigen, … ) zelf als bij de patiënt .

Voor de zwangerschap: vrouwen met een kinderwens , denken er best nog voor ze zwanger zijn, na te kijken of ze goed gevaccineerd zijn tegen de belangrijkste infectieziekten. Zo vermijdt ze tijdens haar zwangerschap besmet te raken met een voor zichzelf en het kind mogelijk schadelijke infectieziekte.

Tijdens de zwangerschap: ook tijdens de zwangerschap zelf is het in een aantal gevallen aan te raden nog te vaccineren, bijvoorbeeld bij onvolledige vaccinatie vooraf of bepaalde reisvaccinaties.

Veiligheid: de grootste bezorgdheid bestaat wellicht rond de vraag of vaccineren bij zwangerschap veilig is voor moeder en kind. Zie Vaccinatie en zwangerschap

VARIA TIJDENS ZWANGERSCHAP

Dokter John





Vindt u deze pagina interessant? Breng dan ook uw kennissen op de hoogte!



disclaimer